Пролетта е тук. Бавно, но сигурно показва силата си, светът става по-малко сив и настроението вече е приповдигнато. Даже се размечтах за морето. Още мъъъничко търпение и разнообразието на зеленчуци и плодове ще залее пазарите. Напоследък доста се уморих от зимните ястия в които има основно няколко продукта – до болка познатите картофи, ориз, леща, боб, зеле, нахут…а как ми се иска вече да има чушки и патладжани, домати, тиквички….Празът ми е доста любим напоследък. Хем е зимен зеленчук, хем не съм го готвила прекалено тази зима и не ни е омръзнал. Обичам мекият му вкус и неповторимият отпечатък, който оставя върху ястията с аромата си. Миналата година, мъжът ми ми подари една страхотна книга, събрала ястия от цялото Средиземноморие, приготвени от местни шеф готвачи. Разбира се, като всяка книга включваща ястия от този регион преобладава рибата, на които аз не съм голям любител и за това, все отлагам да приготвя нещо от нея. Вчера разлиствайки я за пореден път, видях невероятно вкусно изглеждаща празопита. Казах си, ястие точно по наш вкус, пролетно-свежо и вкусно.
Адаптирано от Culina Mediterranea
Продукти за тава с диаметър 26 см:
6 стръка праз, общо около килограм
5-6 с.л. зехтин
1 връзка копър
1 дафинов лист
½ чаена чаша царевичен грис
3 яйца
½ чаена чаша настърган кашкавал
1 чаена чаша натрошено сирене
3 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Празът се почиства и нарязва на колелца. В дълбок тиган се загрява зехтина и празът се запържва за около 5 минути. Добавя се ситно нарязания копър и дафиновият лист и се задушава под капак за още 10 минути. Дафиновият лист се отстранява и се добавя царевичния грис. Разбърква се добре и се сваля от котлона
Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към праза заедно със сиренето и кашкавала
Дъното на огнеупорна тавичка се поръсва с галета и сместа се изсипва вътре
Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.
Ястието се сервира топло
Добър апетит!
Други публикации: