Празопита

Пролетта е тук. Бавно, но сигурно показва силата си, светът става по-малко сив и настроението вече е приповдигнато. Даже се размечтах за морето. Още мъъъничко търпение и разнообразието на зеленчуци и плодове ще залее пазарите. Напоследък  доста се уморих от зимните ястия в които има основно няколко продукта – до болка познатите картофи, ориз, леща, боб, зеле, нахут…а как ми се иска вече да има чушки и патладжани, домати, тиквички….Празът ми е доста любим напоследък. Хем е зимен зеленчук, хем не съм го готвила прекалено тази зима и не ни е омръзнал. Обичам мекият му вкус и неповторимият отпечатък, който оставя върху ястията с аромата си. Миналата година, мъжът ми ми подари една страхотна книга, събрала ястия от цялото Средиземноморие, приготвени от местни шеф готвачи. Разбира се, като всяка книга включваща ястия от този регион преобладава рибата, на които аз не съм голям любител и за това, все отлагам да приготвя нещо от нея. Вчера разлиствайки я за пореден път, видях невероятно вкусно изглеждаща празопита. Казах си, ястие точно по наш вкус, пролетно-свежо и вкусно.

Адаптирано от Culina Mediterranea

Продукти за тава с диаметър 26 см:

6 стръка праз, общо около килограм

5-6 с.л. зехтин

1 връзка копър

1 дафинов лист

½ чаена чаша царевичен грис

3 яйца

½ чаена чаша настърган кашкавал

1 чаена чаша натрошено сирене

3 с.л. галета

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Празът се почиства и нарязва на колелца. В дълбок тиган се загрява зехтина и празът се запържва за около 5 минути. Добавя се ситно нарязания копър и дафиновият лист и се задушава под капак за още 10 минути. Дафиновият лист се отстранява и се добавя царевичния грис. Разбърква се добре и се сваля от котлона

Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към праза заедно със сиренето и кашкавала

Дъното на огнеупорна тавичка се поръсва с галета и сместа се изсипва вътре

Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.

Ястието се сервира топло

Добър апетит!

Други публикации:

Запеканка с просо

Пилаф с праз и маслини

Нахут с праз лук и лимон

Запеканка с просо

Когато денят е натоварен, а времето не особено приятно ми се иска да направя нещо на бързо, без излишна суетния и с наличностите в къщи, без да се налага да пазарувам. Напоследък в шкафа се намират доста различни зърнени, заради менюто на синът ми, а на мен ми се иска да ги употребя и за нас, а ако е възможно даже да не готвя 2 пъти, а всички да си хапнем от яститето. Обикновенно за детето готвя отделно, без да пържа, с по-малко подправки, избягвайки силни алергени и тежки храни. Този път това ястие ми се стори подходящо и за него.

Ястието приготвено по този начин, има текстура на ястие с кус-кус, а простото е благодатно за прибавянето на различни подправки според вкусът ви.

Докато избирах ясла за детето, се сблъсквах с храната предлагана в детските градини и ясли и доста силно съм притеснена и леко ужасена от това,което се предлага на децата там. Моят опит се свежда до проучването на няколко частни детски градини, в които наивно вярвах аз, храната трябваше да е здравословна. Какво бе учудването ми, когато установих, че даже в някои от най-реномираните и държащи на името си градини се предлагат сухи пасти, шоколадови десерти, сокове от кутии, пълни с консерванти, пържени ястия, десерти с много захар…. Уверяваха ме, храната била приготвена по детски рецептурник удобрен от МЗ, от скъпи и качествени продукти, очаквайки да ме убедят, че здравословната храна е задължително скъпа. А това съвсем не е така. А колко по-лесно би било, ако вместо съкп шоколадов сладкиш за закуска, предложат на децата пълнозърнеста каша…Опитвайки се да обесня колко е важно всичко това за мен, на хората отговорни за детските заведения, в които ходих, въпросът, който получавах на края беше – значи детето ви има нужда от специфичен хранителен режим, заради заболяване? Не, по дяволите, просто искам нормална здравословна храна за него. Мислех си колко се е изкривило разбирането ни за здравословното хранене, щом под здравословно се разбира диета необходима за коригиране на здравен проблем, а не се възприема като норма, която е добре да се следва от всички с цел превенция на заболяванията.Но както и да е, много се отплеснах, поста ми стана доста мрачен и до някъде морализаторски, а не целях това, просто тази тема е доста болна за мен. Все пак, от хранителните навици и храненето като цяло зависи здравето на човек в дългосрочен план. А най-лесно такива навици се формират в детството и не е нужно много, просто по-отговорно отношение. И щом положението с хранетето е толкова отчайващо в частните градини, какво ли е в държавните, мисля си…

Продукти за тава с диметър 26 см

1 ч.ч. белено просо

3 ч.ч. вода

1 стрък праз

1 малка глава лук

1 с.л. дометно пюре

3 яйца

50 гр масло

100 гр сирене

½ ч.л. сух босилек или друга подправка, според вкусът ви

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Просото се сварява заедно с водата на тих огън, докато омекне, зрънцата се разпукат и водата се абсорбира

Свареното просо се сваля от котлона и се прецежда, за да се отстрани ако има останала вода. Подправя се със солта и черният пипер, босилека. Добавя се доматеното пюре, яйцата и сиренето натрошено на дребно. Лукът се нарязва на дребно, а празът на колелца и се добавят към просото и всичко се разбърква добре

Сместа се изсипва в леко намаслена тавичка и отгоре се слагат парченца масло

Пече с в предварителна загрята на 230 градуса фурна окол 30-40 минути или докато се зачерви

Добър апетит!

Други публикации:

Пиле с грах и фенел

Кугел със спанак, тиквички и пресен лук

Кугел с тиквички

Шафранова крем супа с праз и картофи

Навън отново вали сняг, точно когато кокичетата в градинката цъфнаха. Сега са се сгушили в малки снежни преспи и напомнят, че въпреки снежното време и боцкащия вятър, вече е март и пролета е зад ъгъла, само да имаме още малко търпение. А на мен ми се иска слънцето вече да се показва, да напича и да дойде време за дълги приятни разходки.

С такива мисли в главата днес, направих шафранова супа с праз и картофи.

Шафранът, с интензивният си жълт нюанс ми напомни  за слънцето и лятото и допълни с аромат традиционните зимни зеленчуци.

Супата е постна, но за любителите на месото, може да се добави пилешко филе

Адаптирано от The Cook’s book

Продукти за 4-6 порции:

1 стрък праз

2 средно големи картофа

1 глава лук

1 ½ литър вода или пилешки бульон

½ ч.л. шафран + допълнително за гарниране

½ ч.л. кимион

4-5 с.л. бяло вино

1 с.л. зехтин

1-2 с.л. лимонов сок или на вкус

сол и черен пипер на вкус

малко пресен лук за гарниране

Опционално:

1 бр сварени пилешки гърди

3-4 с.л. сметана

Приготовление:

Лукът се нарязва на дребно, картофите се обелват и нарязват на кубчета, празът се нарязва на парчета с дължина 2-3 см.

В тенджера се загрява зехтина и се запържва ситно нарязаният лук. Когато омекне се добавят празът, картофите и водата или пилешкия бульон, шафранът и кимионът. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Тенджерата се захлюпва и се оставя на тих огън докато картофите омекнат.

Зеленчуците се пасират, заедно със свареното пилешко месо, ако ще се ползва и виното

Добавя се лимоновият сок и сметаната.

Супата се украсява със ситно нарязан пресен лук и малко шафран

Добър апетит!

Други публикации:

Рибена чорба със сьомга

Минестроне

Студена супа от авокадо

Нахут с праз лук и лимон

Нахутът много ме изкушава, като съставка на ястия и като възможности за съчетаване на продукти. Опитвала съм го по много начини , и никога не изпускам възможност да направя ново ястие с него. Много е подходящ за зимата, когато няма изобилие на сезонни зеленчуци. Това ястие ме привлече с простотата си и балансът на вкусове. Съчетанието на средиземноморските аромати зехтин, лимон, чесън и розмарин с хрупкав праз и нахут е неописуемо. Много вкусно.

Тази рецепта е по молба на една моя читателка, която наскоро попита за рецепти с праз

Адаптирано от Seven Spoons

Продукти за 2 порции:

1 чаена чаша сух нахут или 2 чаени чаши сварен от консерва

3 стръка праз лук

2 скилидки чесън

½ ч.л. сух розмарин

½ лимон

6-7 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Сухият нахут се накисва от предишната вечер. На другият ден се изсипва в тенджера, налива се малко вода и се кипва. Първата вода се изхвърля, налива се отново вода и се оставя на тих огън, докато нахутът омекне. Водата се изхвърля и нахутът се изцежда

В тиган се загрява зехтина, добавят се смачканият или ситно нарязан чесън и сухият розмарин и се запържват за 1-2 минути, докато се усети ароматът им. В тигана се добавя праз лукът нарязан на кръгчета и след това на половинки. Запържва се за около 5 минути и се добавя и нахутът. Готви се още 5-10 минути, добавя се сол, черен пипер, сокът на лимонът и настърганата му кора.

Ястието се сервира топло

Добър апетит!

Други публикации:

Пилаф с праз и маслини

 

 

Фалафел със сос Тахини