Един съботен ден звъни комшийката отсреща, баба Мара: „Душичко, моля те Стефчо като излиза да ми купи праз“. И аз хъката, мъката, не можах да и откажа и излезе Стефчо да купува праз. Да ама праз няма. Мина събота, мина неделя, праз няма, баба Мара не се обажда. Обаче аз съм обещала и в сряда нарамвам две връзки праз, педварително поръчани в близката зарзаватчийница (Москвичът на чичо Пешо). Озорих се да ви кажа докато си стигна у дома, ама нали съм обещала. Качих праза до третият етаж и чукам на вратата на баба Мара, а от вътре звучи поредният турски сериал. Ама нали съм обещала, ръката ми почервеня от чукане. Без резултат останах и следващите дни, и празът си остана за мен! Почнах да ям по малко, а Стефчо ме бъзика че съм била праЗчо. Цялата къща се осмардя и така реших да сготвя нещо с тоя праз, че иначе яденето е зор. Първото нещо за което се сетих беше баница с праз.
Ето и съставките:
- 1 пакет кори за баница
- 3 – 4 стръка праз, кой с колкото му е кеф
- 4 – 5 яйца
- 300 гр. сирене
- около 6 с. л. олио
- 3 – 4 с. л. кисело мляко
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
- 250 мл. газирана вода
- червен и черен пипер
- чубрица
- сол, може и без нея ако сиренето е много солено
Празът се измива добре и се нарязва на дребно. Можете да използвате само „по – младите“ части от стръка, но тогава ще имате нужда от повече стръкове. Лично на мен този вариант по ми харесва. Запържва се празът, но съвсем лекичко за 1 – 2 мин. Долива се 1/2 ч. ч. вода и се задушава до омекване. Ако остане вода в празът след задушаване по добре я изсипете. Оставя се на страна да истине. В купа се разбиват 2 – 3 яйца, добавят се подправките, натрушеното сирене, киселото мляко, предварително смесено със содата. Всичко това се смесва със задушеният праз. В намазнена тавичка се поставят две “ набръчкани“ (нагънати на хармоника или просто в някакъв безпорядък) кори, а над тях от приготвената сме. След това пак две кори и пак смес и така докато свършат корите и сместа. Набождате нвсякъде с вилица наредената баница и я заливате с 2 – 3 с. л. вряло олио, особенно покрайщата. Разбивате 1 – 2 яйца, добавяте газираната вода и заливате отново баницата. Пече се в предварително загрята фурна, като след като се надигне баницата е хубаво да я намалите малко (220/180 градуса). Не забравяйте след като изпечете баницата да я поръсите с малко водичка и, макар с копешки кори, да я оставите да отиде на нивата. 🙂
Хей Маги,
Поздравления! От ден на ден все по-добра ставаш. Няма да се учудя, ако те видя някой ден и на телевизионния екран вкусотийки да майсториш 🙂
Благодаря ти Ваня 🙂
И сякаш предугадила твоите намерения Яна от няколко дни врънка да купя типово брашно, за да прави някакви питки :). И аз нали съм добра майка 🙂 ( скромност изобщо не ми липсва ) днес купих въпросното брашно.
Ето ти рецептата за питките ( определено вкусни станаха ) :
За тестото – 1 яйце
100 мл топла вода
110 мл прясно мляко
75 г кисело мляко
50 г настърган кашкавал
40 г краве масло
20 г мая
1 супена лъжица захар
1 1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени чаши бяло брашно
1 чаена чаша типово брашно
1 чаена чаша царевично брашно
Допълнителни продукти за поръсване върху все още суровото тесто:
сирене
чубрица
малко олио
Замесваш тестото, оставяш го около 40 минути да втаса. След това го разделяш на две части, от които оформяш две питки с дебелина около 1 см. Поставяш ги в намазнени тавички, поръсваш със сирене и малко чубрица и няколко капки олио. Печеш ги в добре затоплена до около 200 * С фурна.
Снимки на творбата на Яна можеш да видиш в моя профил във Facebook . http://www.facebook.com/editphoto.php?aid=2035222#/album.php?aid=2035222&id=1032028750
Ех тази Яна, какви чудеса крие в себе си. Браво на нея. И аз ще пробвам нейните питки и ще пиша после! 🙂
Mnogo dobre Magi,
Obache ako imashe malko po-malko pravopisni greshki shtese da e na 6…..
Стана фанстастична, браво за рецептата!
И аз благодаря за рецептата. Ще сложа обаче отгоре и няколко резена домат като украса. И няколко листчета магданоз. 🙂