Маринован червен лук
февруари 12, 2009Вероятно няма да сгреша ако кажа, че голяма част от нас са израснали в семейства, в които всяка година се е приготвяло поне малко количество „зимнина“ всяка есен – едва ли има българско семейство, в което някой не затваря поне 3-4 бурканчета лютеница, сладко или туршия.
В наши дни това се случва все по-рядко поради ред причини – наличие на свежи зеленчуци през цялата година, наличие на сносни на качество сладка и туршии в магазина, липса на време или просто нежелание за занимаване с цялата хамалогия да обелиш 4 глави чесън с малкото ножче, например.
И все пак – факт е, че приготвеното вкъщи е най-вкусно. Също е факт, че не е нужно да се приготвят индустриални количества или да се занимаваме с трудни рецепти.
От известно време насам ме забавлява идеята за приготвяне на някакъв вид бърза туршия, която да придаде цвят на сандвичите, с които се изхранвам, когато просто нямам време да готвя. Онзи ден попаднах на една, която освен вкусна, изглежда и много красива.
За тази рецепта ви трябват 2 глави лук, оцет, малко подправки и буркан, който се затваря плътно. И двайсетина минути.
Продукти:
2 глави червен лук
3 ч.чаши винен оцет
3 супени лъжици захар
1 ч. л. сол
няколко зрънца черен пипер
няколко зрънца бахар
2 дафинови листа
1 скилидка чесън (по желание)
2 малки сухи люти чушки (по желание)
Загряваме оцетът в метален (не алуминиев) съд, добавяме захарта и разбъркваме, докато се разтвори. Прибавяме подправките и оставяме маринатата да покъкри на слаб огън около минута, колкото подправките да си пуснат аромата. Добавяме скилидката чесън и оставяме още за около минута-две.
През това време обелваме лука, нарязваме го на дебели шайби и го разделяме на отделни кръгчета. След това го слагаме в оцетената смес (може да го направите на две порции, за да се покрие добре с маринатата). Оставяме да поври 2-3 минути, докато стане ярко розов и поомекне леко. Не е нужно да се вари дълго – хубаво е да остане хрупкав. Ако сте разделили лука на две порции, повторете същото и с втората част.
Сваляме от огъня и оставяме да се охлади добре.
Пресипваме лука и маринатата в буркан и го затваряме хубаво. Готово!
Този маринован лук трае доста дълго на студено, но имам подозрения, че моя няма да изтрае повече от седмица. Вкусът му е ароматен, леко сладък и не убийствено лучен (може да е безопасно да се сложи и в обеден сандвич за офиса). Освен че е просто красив, този лук е идеална гарнитура към сандвич или друга суха храна.
В същата марина – а дори и в същия буркан – може да се сложат няколко твърдо сварени яйца, които да поседят 5-7 дни мариновайки се. Резултата е едно много приятно и много британско мезе.
от Tarnum февруари 12, 2009 at 12:38 pm[…] и рецепти от родината и извън нея, на български « Маринован червен лук Домашни бургери февруари 15, […]
от Домашни бургери « нож и виличка февруари 15, 2009 at 2:26 pmАз да попитам може ли по същата рецепта да се приготви Маринован чесън? Мисля, че ще стане интересно мезенце и той,а?
от Дарина февруари 17, 2009 at 1:48 pmМоже да се пробва, ако стане вкусно, пусни тук впечатления :)
от nojivilichka февруари 17, 2009 at 4:31 pmАз мисля да пробвам люти чушлета.
С лютите чушлета става.Но трябва да са предварително „опукани“ на котлона.И се дупчат с игла.Без дафинвия лист – пробвано е.
от Божо февруари 17, 2009 at 4:38 pmАз ги правя така, но се чудя ако сложа неопукани рибки какво ще стане.
от nervousshark февруари 17, 2009 at 6:29 pmС рибата е по-различно.Тази марината не става.Ако пробваш има вероятност да се натровиш в последствие.Ако трябва рецепта за риба – драснете един мейл.
от Божо февруари 17, 2009 at 6:56 pmаз имах предвид люти чушлета – рибки. много ги обичам, а ако не се опукат, може би ще станат хрускави.
от nojivilichka февруари 18, 2009 at 10:32 amиначе съм се замисляла за слагане на рибки в каче, едно време в Несебър съм яла домашно приготвена маринована риба през зимата, беше адски вкусно, особено с чаша червено домашно вино :)
L,ail cofit-позволявам си да ви предложа добър вариант за чесън-2-3 глави небелен чесън, разделен на скилидки, се слага в съд със стрък мащерка, стрък розмарин, 1 к.л черен пипер на зърна и се залива със зехтин.Вари се на много слаб огън около 1час.Охлажда се в зехтина.Обелва се. Съхранява се в хладилник.подходящ за брускети, всякакви сандвичи и меса.
от pinot февруари 22, 2009 at 3:01 pmБлагодаря за рецептата. Ще се пробва!
от nojivilichka февруари 24, 2009 at 10:22 amМоя стана убийствено кисел… Нещо май пропускам?
от Mladen декември 11, 2010 at 8:48 pmЕстествено, че ще стане убийствено кисел. Направо плачевна рецепта с тези 3 ч.ч. оцет. Авторите пробвали ли са я…??? Оцета следва да се съчетае с вода поне в пропорция 1:1 или още по-добре 1:2. Помислете и променете рецептата. Успех !
от CVETETO IVANOVA март 23, 2014 at 11:18 pm