h1

Маринован червен лук

февруари 12, 2009

picture-003-1

Вероятно няма да сгреша ако кажа, че голяма част от нас са израснали в семейства, в които всяка година се е приготвяло поне малко количество „зимнина“ всяка есен – едва ли има българско семейство, в което някой не затваря поне 3-4 бурканчета лютеница, сладко или туршия.

В наши дни това се случва все по-рядко поради ред причини – наличие на свежи зеленчуци през цялата година, наличие на сносни на качество сладка и туршии в магазина, липса на време или просто нежелание за занимаване с цялата хамалогия да обелиш 4 глави чесън с малкото ножче, например.

И все пак – факт е, че приготвеното вкъщи е най-вкусно. Също е факт, че не е нужно да се приготвят индустриални количества или да се занимаваме с трудни рецепти.

От известно време насам ме забавлява идеята за приготвяне на някакъв вид бърза туршия, която да придаде цвят на сандвичите, с които се изхранвам, когато просто нямам време да готвя. Онзи ден попаднах на една, която освен вкусна, изглежда и много красива.

За тази рецепта ви трябват 2 глави лук, оцет, малко подправки и буркан, който се затваря плътно. И двайсетина минути.

Продукти:

2 глави червен лук
3 ч.чаши винен оцет
3 супени лъжици захар
1 ч. л. сол
няколко зрънца черен пипер
няколко зрънца бахар
2 дафинови листа
1 скилидка чесън (по желание)
2 малки сухи люти чушки (по желание)

Загряваме оцетът в метален (не алуминиев) съд, добавяме захарта и разбъркваме, докато се разтвори. Прибавяме подправките и оставяме маринатата да покъкри на слаб огън около минута, колкото подправките да си пуснат аромата. Добавяме скилидката чесън и оставяме още за около минута-две.

През това време обелваме лука, нарязваме го на дебели шайби и го разделяме на отделни кръгчета. След това го слагаме в оцетената смес (може да го направите на две порции, за да се покрие добре с маринатата). Оставяме да поври 2-3 минути, докато стане ярко розов и поомекне леко. Не е нужно да се вари дълго – хубаво е да остане хрупкав. Ако сте разделили лука на две порции, повторете същото и с втората част.

picture-013-1

Сваляме от огъня и оставяме да се охлади добре.

picture-018-1

Пресипваме лука и маринатата в буркан и го затваряме хубаво. Готово!

picture-026-1

Този маринован лук трае доста дълго на студено, но имам подозрения, че моя няма да изтрае повече от седмица. Вкусът му е ароматен, леко сладък и не убийствено лучен (може да е безопасно да се сложи и в обеден сандвич за офиса). Освен че е просто красив, този лук е идеална гарнитура към сандвич или друга суха храна.

12 коментара

  1. В същата марина – а дори и в същия буркан – може да се сложат няколко твърдо сварени яйца, които да поседят 5-7 дни мариновайки се. Резултата е едно много приятно и много британско мезе.


  2. […] и рецепти от родината и извън нея, на български « Маринован червен лук Домашни бургери февруари 15, […]


  3. Аз да попитам може ли по същата рецепта да се приготви Маринован чесън? Мисля, че ще стане интересно мезенце и той,а?


  4. Може да се пробва, ако стане вкусно, пусни тук впечатления :)
    Аз мисля да пробвам люти чушлета.


  5. С лютите чушлета става.Но трябва да са предварително „опукани“ на котлона.И се дупчат с игла.Без дафинвия лист – пробвано е.


  6. Аз ги правя така, но се чудя ако сложа неопукани рибки какво ще стане.


  7. С рибата е по-различно.Тази марината не става.Ако пробваш има вероятност да се натровиш в последствие.Ако трябва рецепта за риба – драснете един мейл.


  8. аз имах предвид люти чушлета – рибки. много ги обичам, а ако не се опукат, може би ще станат хрускави.
    иначе съм се замисляла за слагане на рибки в каче, едно време в Несебър съм яла домашно приготвена маринована риба през зимата, беше адски вкусно, особено с чаша червено домашно вино :)


  9. L,ail cofit-позволявам си да ви предложа добър вариант за чесън-2-3 глави небелен чесън, разделен на скилидки, се слага в съд със стрък мащерка, стрък розмарин, 1 к.л черен пипер на зърна и се залива със зехтин.Вари се на много слаб огън около 1час.Охлажда се в зехтина.Обелва се. Съхранява се в хладилник.подходящ за брускети, всякакви сандвичи и меса.


    • Благодаря за рецептата. Ще се пробва!


  10. Моя стана убийствено кисел… Нещо май пропускам?


  11. Естествено, че ще стане убийствено кисел. Направо плачевна рецепта с тези 3 ч.ч. оцет. Авторите пробвали ли са я…??? Оцета следва да се съчетае с вода поне в пропорция 1:1 или още по-добре 1:2. Помислете и променете рецептата. Успех !



Вашият коментар